dilluns, 13 de maig del 2013

Llibre de les bèsties


El llibre de les bèsties és una novel·la escrita per Ramón Llull (1232-1316) el qual se’l coneix pels seus viatges arreu del món convertint als infidels. És el creador del català en prosa, per la qual cosa ha arribat a ser un dels escriptors més universals de la cultura catalana.

Aquest llibre es tracta d’una novel·la moral on utilitza l’univers dels animals per a projectar el món dels humans.
La narració es divideix en set capítols on el protagonista, Fèlix, es troba en una vall mentre els animals elegeixen qui serà el nou rei; després d’escollir al lleó com a la millor opció, es presenta una constant lluita per aconseguir el poder. Paral·lelament a la trama central, es troba una trama secundària on la llebre, utilitza el seu enginy i astúcia per tal d’enganyar i confondre a tothom i així aconseguir ella el poder.

Un dels trets característics d’aquesta obra que m’ha cridat l’atenció és la forma en la que es troba narrada la historia, ja que es basa pràcticament en diàlegs on els personatges (animals) es contesten entre si per mitjà de contes, però el que m’ha encuriosit encara més és el fet de que els protagonistes d’aquestos contes són éssers humans. Per tant, trobem com si els papers s’han intercanviat, fent que els animals representen el món dels humans i aquests quedant en un segon pla. Aleshores, podem dir que l’autor utilitza el món animal per a reflectir el món dels humans, adquirint totes les virtuts d’aquests, com per exemple la parla, els sentiments, alegria, temor, amistat, amor, tendresa... i per contra, adquirint també tots els inconvenients de ser un ésser humà, com pot ser la presència d’aspectes com el rencor, la venjança, la traïció, la desconfiança, l’enemistat...
Des del meu punt de vista, trobe que es tracta d’una novel·la molt interessant de la qual se’n poden extraure multitud de reflexions aplicables al nostre dia a dia. A més, també reflexa la societat que hem anat construint, mostrant-nos fins a quin punt podem arribar a comportar-nos per tal de buscar únicament el propi benefici.
Vos anime a endinsar-se en la seua lectura, i així extraure-li la reflexió moral sobre: qui som realment? 

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Considere que el comentari del llibre l'explica molt bé, sobretot el fons d'aquest. Jo també el vaig llegir fa temps i em va agradar que utilitzés els animals per definir el caràcter de les persones.
    Em recorda al llibre "la revolta dels animals" per aquest recurs i perquè ambdues s'adapten al seu context històric.

    ResponElimina